Thursday, May 13, 2010

Despre Bogota pe hotnews.ro

Ca mai in fiecare zi citeam pe www.hotnews.ro ce se mai intampla prin tara. Din una in alta dau de urmatorul articol: Un Success Story Urban: poate fi Bogota un model pentru Bucuresti

http://think.hotnews.ro/un-success-story-urban-poate-fi-bogota-un-model-pentru-bucuresti.html

Sa va spun cum vad eu lucrurile. Toata lumea imi spune ca Bogota s-a transformat enorm in bine in ultimii 10 ani. Si adevarul e ca din anumite puncte de vedere e mai bine decat in Romania.

Orasul are o structura de foaie de matematica, strazile sunt perpendiculare si sunt numerotate paralaele si perpendiculae (calles y carreras), e foarte usor sa gasesti o adresa. Trotuare ingrijite, cu dale dar mai ales cu un fel de caramizi. Infrastructura pentru masini e foarte buna: multe poduri, pasarele etc. Toate edificiile/blocurile dispun de parcari, de multe ori subterane. Nu sunt masini parcate aiurea care incurca traficu, sau pe trotuar. Parcurile sunt ingrijite. Cu toate ca aici traiesc aproximativ 8 milionae de oameni orasul nu se simte atat de inghesuit. Si inca o chestie, au foarte putini caini vagabonzi.






La capitolul dezavantaje as mentiona transportul. Sistemul Transmilenio functioneaza asemeanator cu un metrou doar totusi nu e acelasi lucru. Statiile sunt mici, la la ore de varf e un dezastru. Iar in autobuze nu e forte mult spatiu pentru persoanele care stau in picioare comparativ cu metroul. Restul de autobuze ce nu fac parte din sistemul Transmilenio sunt destul de aiurea, nu au statii bine stabilite, opresc la cerere, pun frane bruste si sunt nesigure. Si am ajuns si la capitolul siguranta. Pana acum din fericire nu mi s-a intamplat dar am auzit cazuri de omanei care au fost jefuiti in Bogota. Daca esti singur pe strada noaptea, sau intr-un autobuz, ti se poate intampla. Lavinia, trainee AIESEC ca si mine, a trecut printr-o asemenea intamplare in Cartagena, orasul unde ea traieste. Povestea a ce i s-a intamplat pe blogul ei.
Exista o problema sociala aici cu cei care in perioadele de nesiguranta datorate gherilelor si narcotraficantilor si-au parasit casele si s-au mutat la marginea marilor orase. Bogota nu face exceptie.




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...