Monday, September 01, 2014

Transfăgărășan pe bicicleta - Editia 2014

Dupa experienta din 2011 ( vezi postarea ) mi-am dorit sa revin cu bicla pe Tranfagarasan. Oprtunitatea a aparut cand Adi (coleg de munca ) si-a cumparat bicla si l-am convins ca merita efortul.

Transportul: Nu am gasit un tren direct Bucuresti - Ucea care sa ne avantajeze ( ajunge la aprox 14:30). In aceasta situatie am decis sa mergem miercuri seara la 17:52 cu trenul Regiotrans (companie privata) pana la Brasov. Am innoptat intr-un apartament (inchiriat in regim hotelier) aflat in apropierea garii, pentru ca a doua zi la 6 :17 urma sa luam trenul catre Ucea ( de Jos).

Joi dimineata am ajuns cu trenul la Ucea de Jos la ora 8:21. Pe drum am urmarit ingrijorati cerul innorat in speranta unei imbunatatiri.

Am aranjat bagajele pe bicla, eu ceva mai mutle bagaje: cateva haine, geaca de ploaie, pantaloni lungi, manusi, fes :), destul de multa mancare - Adi doar un mic rucsac.
Pe la ora 9 ne-am pornit la drum, dupa cativa km am ajuns la indicatorul  de Balea Lac 35 KM. Ce nu spune indicatorul este ca diferenta de altitudine este de vreo 2000m.


 Pauza de hidratare

Drumul este la inceput in urcare lina dar odata cu trecerea kilometrilor devine din ce in ce mai abrupt. Vremea este placuta 20 de grade, perfecta pentru efort (nu arsita din 2011).

Pedalam linistiti cand ne trezim langa noi cu un alt biciclist: "hello, where are from" intreaba el in timp ce pedala parca fara a face efort. Intram in vorba si aflam ca el impreuna cu prietenul lui care tocmai a implinit 50 de ani au plecat pe biciclete din Austria pana la Marea Neagra. Ar mai sta de vorba dar se grabeste :) si pleaca in viteza. Asta da plan de vacanta la 50 de ani !!!

La Balea Cascada facem o pauza de masa, eu manac ceva de la pachet + o placinta de mere 6 lei. 
Ne urcam in sa si continuam urcarea catre Balea Lac. Din cand in cand, mergem pe langa bicle unde urcarea ni se pare prea grea.  ineficienta.









Peisajul ne rasplateste efortul, avem priveliste pana hat departe, cerul este lipede. Doar pe la Balea Lac apar niste nori.

 Victorie! Am ajuns la Balea Lac pe la 16:30
 Cabana Salvamont
Frig tare!! Mi-a inghetat nasu.

La Balea lac comandam o shaorma 10 lei ( nu da-ti cu pietre, fasolea cu carne era 30 de lei). Odata cu lasarea serii temperatura scade, in timp ce vorbim ne ies aburi :) Trecerea prin tunel pe bicle ne accentueaza sentimentul de frig. Ne-am cazat la cabana Salvamont, unde am resuit sa ne mai incalzim.

A doua zi (vineri) ne-am trezit devreme, am pus toate hainele care le aveam pe noi pentru a nu ingheta la coborare. Pe la 7 jumatate ne-am pornit devale. Nimeni pe drum la ora aia, doar 2 caini ciobanesti care din fericire nu ne-au bagat in seama. Nu va mai povestesc despre coborare, se poate vedea aici:



Am mers foarte bine vineri, astfel ca pe la 12:30 am ajuns la Curtea de Arges. De aici am luat trenul Regiotrans pana la Bucuresti (care a avut intarziere vreo 30 de min). Despre trenuri as vrea sa mai mentionez ca cele ale Regiotrans au avut spatiu destinat bicicletelor. Chiar si de la CFR , din gara Brasov am cumparat bilete de tren pentru biciclete (pe un personal fara spatiu special de bicle).  Preturile au fost foarte bune:

Bucuresti - Brasov 25 lei + 5 lei bicla 
Brasov - Ucea  12.5 lei + 5 lei bicla
Curtea de Arges - Bucuresti 20.5 lei + 5 lei bicla

Cel mai important, picoarele au facut fata cu bine si exista speranta sa pot urca Transfagarasnul si la 50 de ani :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...